Turistička sezona donijela rast maloprodaji   

Izvor: www.vjesnik.hr  · Autor: Amir Kulenović - 01.09.2010.


Nakon 21 uzastopnog mjeseca u kojima je zabilježen pad trgovine na malo, u srpnju je prvi put zabilježen njezin realni i nominalni rast. Naime, u spomenutom mjesecu maloprodaja je porasla 0,7 posto realno odnosno jedan posto nominalno u odnosu na srpanj prošle godine, kaže se u analizi Raiffeisen Consultinga na objavljene preliminarne podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Na rast maloprodaje zasigurno je utjecalo bazno razdoblje s obzirom na to da je u srpnju 2009. zabilježen pad od 14,5 posto. Međutim, pozitivnoj stopi rasta zasigurno su pridonijeli po svemu sudeći dobri rezultati turističke sezone. Naime, podaci turističkih zajednica za srpanj pokazali su razmjerno velik rast broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na isti mjesec lani, pa se rast fizičkih pokazatelja vjerojatno odrazio i na bolju potrošnju u trgovini na malo. Uz to, u srpnju je ukinuta niža stopa posebnog poreza na plaće, što je zasigurno utjecalo na rast potrošačkog optimizma. Rezultati za kolovoz također bi trebali biti pozitivni s obzirom na to da bi i taj mjesec, što se fizičkih pokazatelja u turizmu tiče, mogao pokazati rast. Srpanj i kolovoz mjeseci su u kojima obično narastu parametri potrošnje u trgovini na malo zbog činjenice da se na hrvatskoj obali u to vrijeme prosječno nalazi i do milijun gostiju koji svakako utječu na taj segment potrošnje.


Iako su dobri rezultati iz srpnja te vjerojatno dobri rezultati u kolovozu mali, ali pozitivni pomaci u kretanju trgovine na malo, o stvarnom oporavku maloprodaje još je prerano govoriti. Osim toga, Vladina najava da u ovoj godini ipak neće doći do poskupljenja električne energije mogla bi također imati pozitivan učinak na maloprodaju. Međutim, odustajanje od poskupljenja električne energije treba shvatiti kao privremeno, jer će se cijene električne energije, kao i ostale administrativno utvrđene cijene, u doglednom vremenu morati usklađivati s tržišnim kriterijima, odnosno s onima u Europskoj uniji.

Budući da potrošnja stanovništva najviše ovisi o situaciji na tržištu rada, bez oporavka tog segmenta ne treba očekivati ni stvarni oporavak trgovine na malo, bez obzira na kratkotrajne pozitivne učinke koje čimbenici poput ukidanja 'kriznog poreza' ili potrošnje turista mogu imati na maloprodaju, smatraju u Raiffeisenu.