Slane sobe - omiljena mjesta europljana i amerikanaca

slana soba 03

Uspjeh haloterapije u slanim sobama usrećuje danas sve više i više ljudi. Ipak, nije sve počelo u današnje vrijeme, povijest haloterapije datira još iz antičkih vremena. Povijesni zapisi sadrže podatke o klericima u staroj Grčkoj koji su isticali prednosti liječenja respiratornih bolesti i iscrpljenosti u priirodnim rudnicima soli u Europi.


Stvarni početak haloterapije odnosno speleoterapije (liječenje u prirodnim rudnicima soli) bio je u 19. stoljeću. Znanstvenici koji su doprinijeli razvoju ove metode liječenja su H. Kessler i T. Horvath, kao i poljski liječnik Felix Bochkowsky. Dr. Bochkowsky objavio je 1843. godine knjigu u kojoj je primijetio da rudari soli ne pate od respiratornih bolesti zbog iznenađujuće koristi od soli koju iskopavaju.


Kao rezultat otkrića dr. Bochkowskyog bila je speleoterapijska klinika (,,speleo" na grčkom znači špilja), gdje je nastavio istraživati svoju studiju o blagodatima soli i njezinom utjecaju na ljudsko zdravlje. Odlični rezultati njegovoga rada doprinijeli su tome da su se otvorili i drugi speleocentri u čitavoj istočnoj Europi kao alternativni način liječenja bolesti dišnih organa poput alergija, astme, sinusitisa ili bronhitisa.


Nakon otkrića dr. Bochkowskyog mnogi zapadnjaci putovali su u prirodne spilje soli, kao što su Wieliczka u Poljskoj ili Praid slane spilje u Rumunjskoj, kako bi unaprijedili svoje zdravlje dišnog sustava. Budući da su ljudi morali dugo putovati do tih odredišta te dodatno plaćati smještaj, putovanje i ostale neizbježne troškove, a i izostajili su s posla kako bi uživali u tom prirodnom tretmanu, znanstvenici u Rusiji smislili su način da se ostvari ova prirodna mikroklima. I tako je stvorena halosoba odnosno slana soba u kojoj su zidovi prekiveni solju. U sobi djeluje i halogenerator koji drobljenjem čestica soli pruža sve zdravstvene prednosti koje imaju prirodne slane spilje.


Danas postoji mnogo slanih soba u Europi (Njemačka, Poljska, Velika Britanija, Slovačka, Češka, Italija, Hrvatska). Solna terapija dobila je i službeno priznanje širom Europe. Slane sobe bilježe stalni uzlazni trend za liječenje dišnog sustava i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kanadi. Ovaj revolucionarni proces koristi suhi aerosol kao ključni element za unapređenje našega zdravlja i dobrog stanja organizma pročišćavajući respiratorni sustav. Suhi aerosol djeluje kao ,,bronhijalna četka'' koja duboko ulazi u alveole bronhija i još i dalje, gdje ima najveći efekt čišćenja i gdje uništava opasne mikroorganizme, povećava i osnažuje vlastiti obrambeni mehanizam.slana soba 04

U slanim sobama sve što je potrebno učiniti jest sjesti u udobne stolice i prepustiti se iskustvu ozdravljenja i smirujućeg učinka čiste soli.

Slane sobe pomažu u smanjenju simptoma respiratornnih bolesti poput astme, alergija, prehlada, bronhitisa, sinusitisa pa čak i cistične fibroze. Također, pomaže i kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. Tretmani u relaksirajućem ambijentu su imunostimulativni, revitalizirajući i blagotvorni.


Istraživanja su pokazala prisutnost placebo efekta koji daje dodatnu važnost kod tretmana rehabilitacije pacijenata sa dijagnosticiranom astmom i bronhitisom sa ocijenjenom uspješnosti u 82–96 % slučajeva. Štoviše, ova metoda liječenja reducira potrebu za lijekovima, produžava remisiju bolesti i ublažava manifestaciju bolesti u svakodnevnom životu. Klijenti podvrgnuti haloterapiji mogu si na taj način produžiti remisiju bolesti 1,5–2 puta u odnosu na one koji ne prakticiraju terapiju aerosolom.

Najveći pozitivan efekt suhog – slanog aerosola osjećaju pacijenti sa vazomotornim i alergijskim rinitisom.

Kod rekurentnog bronhitisa kod djece, haloterapijskim programom liječenja postiže se 95-97 % tni efekt, naročito u slučajevima bronhijalne opstrukcije koja je veoma česta.

Slane sobe i dječje slane sobe mjesto su koje koristi svakome-djeci, odraslima, cijeloj obitelji, poslovnim ljudima, sportašima, umirovljenicima - nema dobnih granica. 


Izvor:   http://sadaovdje.com/Portal/Razno/slane-sobe/