Radikalne izmjene turističkih zakona protiv iznajmljivanja na crno

Inspektori će upadati u ‘zimmer frei’ i bez vlasnika

Inspektori i turistički profesionalci najavljuju pravi sezonski rat nelegalnim iznajmljivačima! U tome bi im trebale pomoći predložene izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu, po kojima će Državni inspektorat (već od idućeg tjedna nakon saborske rasprave) dobiti veće ovlasti pri otkrivanju i sankcioniranju ilegalnih iznajmljivača apartmana, stanova, kuća za odmor.

Naime, inspektori će moći ući u apartman ili stan domaćega građanina ili stranca koji se iznajmljuje bez prijave čak i ako u njemu nema vlasnika i pečatiti ga na najmanje 30 dana, uz prijavu sudu za prekršaje. 

Puniji proračun

Za iznajmljivanje na crno i kazne su značajno povećane, pa se kreću od 5 do 15 tisuća kuna za fizičku osobu, a za tvrtku od 5 do 100 tisuća kuna! Glavni državni inspektor Kruno Kovačević procjenjuje da bi državni proračun time mogao biti puniji za najmanje 22 milijuna kuna. 

- Ovo je borba države protiv onih koji rade na sivo, a konkuriraju legalnim iznajmljivačima te štete lokalnom i državnom proračunu. Zato ćemo, po izmjeni zakona, odmah krenuti još jače nego prošlih godina, kako bismo poručili da nema popusta i da za sivo tržište postoji nulta stopa tolerancije - kazao je Damir Bajs, ministar turizma, na konferenciji za novinare kojom su najavili odluku da se u Hrvatskoj stopa nelegalnog iznajmljivanja svede na nulu.

Inače, da je voda doista došla do grla, govore procjene neprijavljenog turističkog prometa na Jadranu, koje se kreću od skromnih 20-ak posto do čak 40 posto ukupnog prometa, kako neki tvrde.

Bez obzira tko je u pravu, uvijek je riječ o milijunima utajenih turističkih noćenja i za njih neplaćenih pristojbi i poreza. Oštrice kritika najčešće su upućene na vlasnike gotovo 250 tisuća kuća za odmor, stanova i apartmana koje imaju hrvatski državljani na obali, a koji su često puni “rođaka” bez prijave.

U tome radu “na crno” jednako spremno sudjeluju i stranci koji su u međuvremenu kupili (evidentiranih) oko 80 tisuća kuća, apartmana i stanova u Hrvatskoj, koje također iznajmljuju bez registracije, pa, po nekim procjenama, najmanje 300 tisuća turističkih postelja kod nas nije obuhvaćeno nikakvim legalnim načinom rada. 

- Zakoni su i do sada bili dobri, iako ovim izmjenama inspektori dobivaju veće ovlasti. No, bitno je da se smanji pritisak na kontroliranje legalnih iznajmljivača i pažnja više usmjeri na nelegalne. U Splitu je puno agencija koje iznajmljuju stanove turistima bez prijave, a slično je i s hostelima. Eto, u Splitu je jedan registrirani hostel, a u oglasima ćete ih naći svaki dan barem deset! Neka inspektori samo krenu po adresama s internet oglašavanja – kaže Pero Kovačević iz splitskog “Turist biroa”, koji radi s najvećim brojem legalnih iznajmljivača u gradu Splitu.

Izvor:   http://www.slobodnadalmacija.hr   -   01.07.2010.