Park prirode Telašćica čeka prostorni plan

Do rujna bi bilo moguće usvojiti Prostorni plan Parka prirode Telašćica. Nedavno je održana predrasprava u Zadru, slijedi uskoro u Salima i nakon toga, na temelju primjedbi i uvjeta javnih ustanova, možemo izraditi Nacrt prijedloga plana i provesti javnu raspravu – kaže Nives Kozulić, ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje, koji mu je izrađivač, u suradnji sa Zavodom Ministarstva zaštite okoliša.


Takav je dokument iznimno važan za cjelokupni život tog prostora koji nije napadnut izgradnjom i nije njome znatnije devastiran. Pojedinačne ekscese kojih ima, treba procijeniti i planom se prema njima odrediti – objašnjava Kozulić, inače koordinatorica izrade Plana.


Riječ je o jugoistočnom dijelu Dugog otoka i uopće Zadarske županije na kontaktu sa Šibensko-kninskom, administrativno pripada općini Sali, a katastarski i Žmanu. Prostire se na 70,5 kilometara četvornih - 25,9 km na kopnu, a 44,5 km na moru. Prije izrade plana napravljena je analiza postojećeg stanja koja uključuje i infrastrukturu i postojeće objekte.


Upitnik napravljen s 41 vlasnikom zemljišta o stanju izgrađenosti objekata, pokazuje da se u većini radi o objektima u funkciji posjeda, izgrađenima prije 1968. godine, eventualno dograđivanih zbog poboljšanja komunalnog standarda.


 - Gotovo sve što se tamo dogodilo bilo je u funkciji prekomorskih posjeda vlasnika zemljišta koji su se tamo bavili stočarstvom, maslinarstvom i obradom polja, što je vidljivo i po izrađenoj matrici. Postoji, međutim, jedan zakonski raskorak – po jednome se u parku prirode pod određenim uvjetima može, a po drugome ne može baš ništa graditi.


Treba to pomiriti, sve objekte građene prije 1968. tretirati kao one s građevinskom dozvolom, a one u pojasu od sto metara, gdje je potpuna zabrana gradnje, staviti u funkciju Parka i vještačenjem dokazivati da su građeni prije 1968. – objašnjava Nives Kozulić.


I Upravno vijeće Parka drži da stanje u prostoru treba zadržati te vlasnicima zemljišta omogućiti održavanje kultura, time i objekata u njihovoj funkciji. Za Park je, uz niz drugih stvari, bitno i točno definiranje lokacija za bove te utvrđivanje zona za posjetitelje sa svim potrebnim sadržajima nužnim za prihvat ponajprije u ljetnoj sezoni, ali i prije i poslije nje.


 - Prostorni plan nam je vrlo važan za budući posjetiteljski centar na Grpašćaku. Nekad je tu bila vojska pa se lokacija u prostornoplanskim dokumentima uopće nije spominjala. Tu su sada, iako smo Grpašćak s utvrdom na njemu dobili na korištenje, problemi koje bi, uz pomoć Plana, trebalo riješiti – kaže ravnatelj Parka prirode Telašćica Božidar Puhov.

Davorka Mezić / EPEHA


Centar za posjetitelje


U sklopu posjetiteljskog centra na Grpašćaku uredio bi se infopunkt, prezentacijska dvorana, suvenirnica i ugostiteljski objekt. Za postojeću vidilicu treba urediti pristupne staze, a u samoj utvrdi kojoj su staze na konzolama, omogućiti obilazak i s unutarnje strane. Napravila bi se još jedna vidilica, na mjestu gdje je nekada bio radar, na najvišoj koti s koje bi se dobila punina pogleda na sve strane. Za cijeli je centar već izrađena stručna podloga, a na idejnom projektu se radi od 2008. godine. 


Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/tabid/73/articleType/ArticleView/articleId/91193/Default.aspx