Na Kornatima cvjeta robinzonski turizam

Robinzonski turizam po svojoj definiciji predviđa boravak gostiju u mjestima koja nisu naseljena, odnosno u mjestima lišenima gotovo svih blagodati civilizacije. Životni tempo sve je brži, pa ne čudi sve veći broj turista u statistici robinzonskog turizma. Jedno tako odredište u Hrvatskoj definitivno je Nacionalni park Kornati koji je svojim golim, rijetko naseljenim otocima san svakog posjetitelje privrženog robinzonskom turizmu.


eko-kornatiNEKOĆ DOMAĆE STANOVNIŠTVO, DANAS TURISTI


Iako gotovo ni jedan od otoka kornatskog arhipelaga nije stalno naseljen, ribarske i težačke kućice odaju donedavno prisustvo svojih vlasnika, no danas su prvenstveno na usluzi stranim posjetiteljima. Tako su nekoć domovi domaćeg stanovništva pretvorene u smještajne objekte namijenjene turistima koji traže blagodati oskudne ponude i ekstremnih životnih uvjeta u skladu s prirodom, a ova vrsta ponude, kako poručuju iz Javne ustanove, u NP Kornatima jednostavno – cvjeta.

- Svake godine sve je veći broj posjetitelja koji se odluče na takvu vrstu boravka u Nacionalnom parku, a u toj kategoriji imamo i program 'Život u kornatskoj obitelji' za koji smo prodali više karata nego je to dosad bilo uobičajeno – podsjetio nas je Marko Turčinov, voditelj turizma u JU NP Kornati o programu koji za cilj ima apsolutnu integraciju gostiju u svakodnevni život kornatske obitelji. Na taj način gosti zajedno s vlasnikom kuće sudjeluju u ribolovu, poljskim i stočarskim poslovima.

- Posebno se traže poljske, osamljene kućice poput onih u portima – objašnjava Turčinov, a gosti koji se odluče svoj godišnji odmor provesti u miru i tišini podalje od svakodnevne gradske vreve koji u ovom ili onom obimu imaju i doma, svoju oazu mira pronađu na Kornatima.


ROBINZONSKI TURIZAM NESTAJE?!


Iako će jedna (za ovu priliku anonimna) vlasnica turističke agencije, koja se između ostalog bavi iznajmljivanjem smještaja na Kornatima, kazati kako je sve više gostiju koji se odlučuju na robinzonski turizam, ali da je sve manje mjesta koje im mogu ponuditi zbog čega taj isti vid turizma na Kornatima gubi značenje, s njom se ne slaže voditelj turizma u JU NP Kornati.

- Na otocima u sklopu Nacionalnog parka zabranjena je bilo kakva nova gradnja tako da opstanak robinzonskog turizma kao takvog na Kornatima nije u opasnosti – ističe Turčinov.


Izvor:
http://www.novi-tjednik.hr/zupanija/zupanija/7421-na-kornatima-cvjeta-robinzonski-turizam.html