Morski čovik u paškom akvatoriju

U Pagu danas nema dijalektalnog naziva za sredozemnu medvjedicu, no nekada se nazivala morski čovik, a tako se nazivala i na većem dijelu hrvatske obale Jadrana. U znanstvenim radovima se može pronaći podatak kako je sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca.


Proboj

kliknite za puni format fotografije

proboj


Kako su potvrdili ribari iz mjesta Proboj, kao i ovčari koji pored Proboja imaju ovčarske nastambe, u akvatoriju Paga zamijećena je sredozemna medvjedica.


Jedan ribar iz Proboja navodno ju je vidio dvije večeri zaredom. Kretala se uz obalu otoka Paga.

- Dvije večeri je ribar gledao sredozemnu medvjedicu i siguran je da se radi baš o toj životinji, rekao je jedan ovčar iz Paga.Ribari se boje za sredozemnu medvjedicu jer je vrhunac turističke sezone i svakodnevno morem uz mjesto Proboj prolazi velik broj glisera i jahti jer je to dio nautičkog pravca od Kvarnera prema Dalmaciji i obrnuto. Kažu da će je pokušati snimiti. Posljednji put sredozemna medvjedica je na obali Paga viđena prije četrdeset godina, no tada susret s tom dobroćudnom životinjom, najvećom među tuljanima, nije dokumentiran fotografijom.


U Pagu danas nema dijalektalnog naziva za sredozemnu medvjedicu, no nekada se nazivala morski čovik, a tako se nazivala i na većem dijelu hrvatske obale Jadrana. U znanstvenim radovima se može pronaći podatak da je sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu. Smatra se da je u Hrvatskoj sredozemna medvjedica nestala sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Od tada nije zabilježeno razmnožavanje već samo povremena opažanja sredozemnih medvjedica koje dolaze iz Sredozemlja. Broj preživjelih sredozemnih medvjedica procjenjuje se na 500 do 600 jedinki koje uglavnom obitavaju na području Grčke, Turske i Cipra te uz obale zapadne Afrike, Mauritanije i otočja Desertas u arhipelagu Madeire.


Sredozemna medvjedica pojavila se prošle godine u akvatoriju Cresa i tada je snimljena podvodnom kamerom. Na temelju snimke stručnjaci su utvrdili da je to bila odrasla ženka dužine oko 2,30 metara. Sredozemna medvjedica se zadržava na žalovima, u špiljama i grotama, na izoliranim i teško dostupnim stjenovitim područjima. Svega toga na obalama otoka Paga ima dovoljno i zbog toga znanstvenici smatraju da je Pag idealno područje za život sredozemne medvjedice. Sredozemne medvjedice imaju tupastu njušku s brčićima i velike oči, a prosječno narastu do dva metra dužine. Sivo-smeđe su boje, s trbušne strane sivo-bijele s mrljama neodređenog oblika. Hrane se ribom. Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100.000 kuna.


Izvor:
http://www.zadarskilist.hr/clanci/26072011/morski-covik-u-paskom-akvatoriju