Dobitnica Emmy-ja snima novi dokumentarac o Hrvatskoj

ZAGREB, 24. rujna 2010.


Hrvatska koristi mnogo načina promidžbe, no jedan od najboljih svakako je dolazak stranih izvjestitelja, pogotovo kada netko od njih za svoj uradak o Hrvatskoj dobije prestižnu nagradu Emmy, koja je ujedno i priznanje ljepotama naše zemlje, rekao je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare održanoj prigodom dolaska američke televizijske novinarke i producentice Ashley Colburn u Hrvatsku.


Ashley_Colburn


Ovo je njezin treći dolazak u našu zemlje, za kojega će, od 24. rujna do 2. listopada obići turistička središta od sjeverne Hrvatske do srednje Dalmacije i pritom snimiti novi dokumentarni film o Hrvatskoj.


Film će se prikazivati u sklopu televizijskog serijala „Take off with Ashley“ i to kao posljednji od trinaest nastavaka koji uključuju razne svjetske turističke destinacije.

Poseban naglasak u filmu bit će na zanimljivosti i ljepotama kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske, te autohtonosti i bogatstvu domaće eno-gastro ponude.


Hrvatska ima posebno mjesto u mom srcu, a to dokazuje i činjenica da je ovo moj treći dolazak u samo godinu dana. U filmu ćemo prikazati mnoga zanimljiva odredišta Hrvatske, posjetit ću neke od nacionalnih parkova, ali i sudjelovati u regati starih brodova. Nadam se da će ovaj film, biti još bolji od prvoga i da će osvojiti još jedan Emmy, rekla je Colburn.


Ministarstvo turizma, uz postojeće oblike oglašavanja na emitivnim tržištima, veliki trud ulaže i u suradnju sa stranim novinarima, koji kroz svoje radove prenose poruke o ljepoti naše zemlje na veliki dio svoje publike. Tako je, primjerice, Hrvatsku prošle godine posjetilo više od 800 stranih novinara, a ukupna procijenjena vrijednost materijala koji su objavili u pisanom, televizijskom ili radio obliku, iznosi nešto više od 1,7 milijardi kuna.


Dokumentarni film „WOW Croatia“, kojeg je Colburn snimila tijekom rujna prošle godine, a koji sadrži kadrove zabilježene od Zagreba do Dubrovnika (Zagreb, Hrvatsko zagorje, Samobor, NP Plitvička jezera, Smiljan, dolina Gacke, Split, Dubrovnik, Ston, Cavtat), odlično je prihvaćen kod svjetske publike i kritike. Za njega je mlada novinarka u lipnju ove godine dobila dvije prestižne nagrade – svjetski Emmy i domaću Zlatnu penkalu.


Podaci preuzeti sa internet stranice Ministarstva turizma RH http://www.mint.hr/default.aspx?id=6288 .